Datul cu parerea in ale nuntilor 24 iulie 2019

tiara mireasa Anne

Dupa cateva incercari de a vorbi despre cele ce urmeaza intr-un story pe Instagram, am decis, din vina lungimii, sa dezbat aici ce am de zis, pana la vremuri mai concise.

Datul cu parerea, bata-l vina ca asta fac si eu acum, e teribil de periculos. Mai ales cand nu ajuta.

Din experienta mea de lucru, una dintre cele mai mari temeri ale unei mirese, daca nu cea mai mare (mai studiez), e sa nu cumva sa nu fie nunta cum ar trebui, cu tot ce vine asta: teama ca nu cumva sa nu fie suficient de frumoasa ea ca mireasa, mirele, nunta in sine, teama ca nu cumva lumea sa nu fie multumita. Astfel se formeaza un carusel periculos psihic, din care nu mai iesi daca nu ai curaj sa il scoti din priza.

Cine spune ca mireasa nu e suficient de frumoasa, ca nu are rochia suficient de alba sau ivoire, ca mirele nu e suficient de asortat, ca mancarea nu a fost suficient de buna sau ca bautura prea putina? Oamenii, desigur. Si de ar fi numai astea!

Lucrand in domeniul nuntilor, am avut ocazia sa discut cu diversi furnizori in ale nuntilor. Cu unii mi-as petrece fiecare zi, sunt oameni iubitori de frumos care isi fac treaba cu atata drag si daruire ca ma molipsesc si mai tare de fiecare data. Cu altii imi e rusine, pentru ca le intra mireasa in salon la proba rochiei, o lauda ca e frumoasa, apoi cand iese zic de rau si-i critica alegerea facuta, de stau si ma intreb ca un copil neiesit in lume, de ce ai mai pus rochia aia in salon daca o plangi de atata uratenie.

Au loc nunti de cand lumea, unele mai cu renume, altele ale noastre celorlalti, unele de sute de oameni, altele cu 20 de oameni cu care te bucuri pana dimineata. Insa indiferent cat e de mica sau de mare nunta, datul cu parerea e un sport teribil. Mereu m-am simtit ciudat in contexte in care se criticau gusturile oamenilor, am facut-o si eu pe alocuri si am regretat sufleteste dupa. De aceea poate, nu voi intelege niciodata logica din spate.

De ce e atat de important sa ne spunem parerea cu privire la nunta cuiva?! De ce daca oamenii aia doi au ales sa faca un eveniment, credem ca ni se cuvine sa devenim brusc un soi de critici si sa dezbatem ce si cum a fost rau, sau ar fi putut fi facut mai bine?

Imi scriu mirese ca-si doresc accesorii LORELAI. Bineinteles, le cer detalii pentru a le cunoaste mai bine si a le intelege pe ele si ce li se potriveste, deci le cer si fotografii cu rochia de mireasa. De cele mai multe ori, fotografiile sunt de la proba rochiei, cand in rochie e si mireasa. Cum ar fi sa ma apuc sa le critic imediat ce vad imaginile: „eu as fi pus maneci”, „as fi scos trena”, „daca era rochia mea puneam mai putine aplicatii” ori „vai dar ce alba este”?! Ar fi oribil, as frange inima bietei tinere, si asa stresata cu un eveniment atat de important. E rochia visurilor ei! Cine sunt eu sa ma apuc sa imi dau cu parerea despre ce imi place mie? Normal ca ma bucur pentru ea si ii sunt recunoscatoare pentru onoarea de a mi-o arata.

Bineinteles, ca furnizor de nunta, trebuie sa vii cu recomandari. Insa asta e o cu totul alta poveste, e una sa recomanzi si alta sa ii critici omului gusturile raportandu-te la cat de fine-ti sunt ale tale.

Personal cred ca daca nu ti-a placut ceva la o nunta, tine pentru tine. Si intreaba-te inainte de a deschide gura, de ce o faci. Daca e pentru ca iti sta pe varful limbii si vrei sa te racoresti, fara sa conteze ca poate il ranesti pe cel despre care te avanti sa-l critici, mai bine abtine-te. Nu ajuta pe nimeni. Nici pe tine, nici pe cei carora le spui, nici pe cel despre care vorbesti. Deja suna a barfa.

Cel mai bine e cand vii de la un eveniment important al cuiva, sa nu simti nevoia sa critici, ci dimpotriva, sa ai cuvinte de apreciere pentru lucrurile frumoase. Se va crea in jurul tau o atmosfera placuta, iar un om care spune lucruri frumoase si intelepte e si el un om langa care vrei sa stai.

Pentru ca indiferent de cat de mult vei munci ca mire si mireasa, ca sa ai nunta perfecta, nu va fi perfecta. Va fi minunata, dar nu perfecta. Asteapta-ti nunta si ai sa vezi la ce ma refer. Asa ca daca tot se vor gasi persoane care sa-ti critice gusturile, alegerile, pe tine sau nunta in sine, vezi-ti de ale tale si de ce te bucura pe tine in viata, ia-ti alesul sau aleasa, si fa din ziua nuntii una care sa va aduca voua fericire!

cu drag,

Loredana C.

LORELAI

jartiera mireasa Augusta

« 5 idei de cadouri pentru cei dragi, de oferit in acest sfarsit de an
Numele LORELAI, ziua numelui LORELAI, 2019 »